Протест на малки ВЕИ-та пред Министерски съвет 02.06 | 11:25

С промените в Закона за енергетиката искат да фалираме, нарушават и Конституцията, оплакват се от централите

От iNews.bg

Протест на малки централи, произвеждащи ток от възобновяеми източници започна тази сутрин пред Министерски съвет. Основната цел на демонстрацията бе да покажат, че не са съгласни с част от промените в Закона за енергетиката, заради които драстично се намалява цената на "зеления” ток, който произвеждат, а решенията колко да бъде тя се взимат директно от КЕВР. ВЕИ-тата искат отмяната на тези текстове, тъй като в противен случай ще фалират.

 "Днес сме тук, защото се чувстваме крайно ощетени от държавата. Тя, в лицето на председателя на енергийната комисия Делян Добрев, ни излъга. Накараха ни да инвестираме, след което се мъчат да ни фалират. С промените в Закона за енергетиката се въведе параграф 18, който ни намали цената, по която ни изкупуват енергията 8 пъти. Това беше предложение на Делян Добрев, което ни води до абсолютен фалит. Вече 8 месеца се мъчим да се срещаме с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и Делян Добрев, но никой не ни обръща внимание”, коментира пред БГНЕС един от протестиращите - Красимир Стефанов.

Според него президентът е могъл да сезира Конституционния съд. "Параграф 18, освен че ни убива, е противоконституционен, защото държавата е определила правила - гарантирала е, че 20 години ще ни изкупува енергията. На тази база сме си направили бизнес планове, взели сме заеми и сме инвестирали, като сме гарантирали пред банките, че с тези пари, които държавата ни е обещала да получаваме, ще си върнем кредита. В момента нямаме възможност да си върнем кредита и нямаме възможност да си плащаме текущите разходи”, обясни още Стефанов.

Той поясни, че всички фирми, които са кандидатствали по програмата "Развитие на селските райони” са застрашени от фалит. Всеки е вложил между 30 и 50% собствена инвестиция. Някои фирми вече са фалирали.

"Ако няма чуваемост занапред, ще продължим отново с гражданско неподчинение. Лъжите на депутатите, че сме завишавали сметките и че сме работили нощно време, безкрайно много ни обиждат”, каза още Стефанов.

"В момента искат да ни купуват енергията на 10 ст., но няма зелена енергия, която да се изкупува на тази цена. Защитихме проекти във Фонд "Земеделие”, а правилата се промениха. Ще продължим с протестите - друго не ни остава”, зарече се Александър Тодоров.

Водещи

Най-четени