Протести на бизнеса при нови заробващи енергийни проекти 06.02 | 17:16

Работодателските организации твърди против нови държавни гаранции, преференциални цени и т.н.

От iNews.bg

Едрият бизнес у нас ще организира протести, ако държавата предприеме крачки за финансиране на големи енергийни проекти или предостави на инвеститори договори с държавни гаранции, с преференциални цени или с клаузи за дългосрочно изкупуване на произведения ток. Това стана ясно от думите на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Той предупреди, че работодателските организации у нас застават твърдо срещу схемите, прилагани за американските ТЕЦ-ове, както и евентуална инвестиция в АЕЦ "Белене" или друг мащабен проект, за който ще бъдат изразходвани средства на данъкоплатците. Като цяло бизнесът не е против инвестициите в енергетиката, но само на пазарен принцип и когато самият инвеститор си носи риска, а не да го поема държавата.

"Не ни трябват нови ТЕЦ-ове в "Мариците" по схемата, която реализираха предишни правителства. Не ни трябват нови милиарди, които трябва да налеем в ядрена енергетика. Ако някой иска да прави ядрена енергетика, добре дошъл е, но на пазарни принципи. Идва частният инвеститор, строи и не чака договори за преференциални цени или договори за разлика и т. н.", заяви Домусчиев, цитиран от БНР.

Водещи

Най-четени