Протестите изгонили инвеститорите от България 16.12 | 12:46

Бизнесът покачва доверието си към кабинета „Орешарски“

От Елица Елефтерова

Протестите оказват негативно влияние както върху инвеститорите, така и върху рейтинговите агенции. Това стана ясно от думите на Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) при представянето на годишната анкета "2013 през погледа на бизнеса". Той обясни, че обществено-политическата обстановка в страната показва пряко отношение към икономиката ни.

Според бизнеса има наченки на оптимизъм за икономиката ни. В същото време обаче се запазват нивата на сивата икономика, както и на корупцията.

"Българските производители все още смятат, че може да запазят бизнеса си, като минат в сивата икономика", стана ясно от думите на Данев.

От анкетата става ясно, че бизнесът у нас изпитва крайно недоверие и неодобрение към правителството на Марин Райков, което, според фирмите, не е извършило никакви реформи и заради краткото си управление не е имало време да се докаже. Рязко се е увеличило и негативното отношение към правителството на Бойко Борисов, докато бизнесът засилва одобрението си към кабинета "Орешарски".

През цялата 2013 г. фирмите са гледали най-негативно към президента, съдебната власт, данъчната администрация и парламента.

Анкетираните посочват, че одобряват протестите през февруари, но не подкрепят тези през лятото на 2013 г.

Повечето от фирмите предпочитат да няма нови парламентарни избори или ако се стигне до такъв момент, то те да са 2 в 1 заедно с евроизборите.

Водещи

Най-четени