Проучване: България ни е добро място за чуждите производства 08.03 | 15:11

Страната ни е на 7-ма позиция от 15 държави по привлекателност на средата за инвестиции

От Георги Георгиев

България заема 7-мо място от общо 15 държави, които имат потенциал да привличат производствени дейности, сочи изследване на консултантска компания.

При изготвянето на класацията на "Кушман енд Уейкфийлд” са взети предвид разходите за труд, достъпът до пазари, рискът от природни бедствия, цените на тока и на имотите. В нея обаче не се уточняват критериите, по които са подбрани страните в класацията.

На първо място в класацията е Естония, следвана от Виетнам, Литва и Филипините. България е на трето място сред европейските държави. След нас са Унгария, Словакия и Чехия, пише "Труд".

Според Владимир Гюрджиев, експерт от партньорска фирма на "Кушман енд Уейкфийлд” сред причините България да е напред в класацията са нивата на данъците, както и твърде ниският риск от природни бедствия като наводненията и снежните бури, които значително затрудниха Западна Европа през последната зима. Друга причина за високия потенциал на България са ниските разходи за труд, смята Гюрджиев.

Статистиката излиза в светлината на плановете на правителството за реиндустриализация на България, която да изведе икономиката от кризата, припомнят от Econ.bg.

Наред с това в Европейският съюз тече мащабен дебат, чиято цел е една четвърт от БВП на държавите-членки на ЕС да се създава от индустрията за един достатъчно дълъг хоризонт.

За България това ниво е почти изпълнено, тъй като българската индустрия е някъде около 26% от БВП, посочи днес вицепремиерът Даниела Бобева.

Водещи

Най-четени