Проф. Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог 16.10 | 15:01

"Хаосът в енергетиката ще продължи със сигурност, това е едно от малкото неща, за които съм абсолютно сигурна за следващия период", заяви тя

От iNews

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите, което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите

С тази констатация започна коментара си пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

"Има доста интересни идеи, които, ако ги осъществят бъдещите народни представители, ще бъде добре и за България. Общият тон на програмите не е патетичен, не е оптимистичен, замитат се големите проблеми - не ги посрещаме със смелост", уточни тя и добави:

"Една от партиите си е позволила да каже истината, а тя е, че ще станем по-богати, когато започнем да работим повече. Другите се въздържат от това".

 

Проф. Бобева изтъкна, че при говоренето на политиците има повече радикални възгледи, отколкото това, което е записано в програмата на партията им:

"Затова е особено важно да имаме програми. За първи път има системни партии, които не са си направили дори и труда да имат програма и да обяснят на избирателите какво ще правят след изборите. Това е нарушаване на принципите на демократичната система - това да не бъдеш достатъчно откровен преди избори. Да създава някаква гъвкавост на партиите, но от гледна точка на бъдещи преговори и създаване на правителство е крачка назад". 

По думите ѝ в програмите си "политиците не показват това, което ще правят, което е нелицеприятно, но пък загатват, което е крачка напред, ако сравним с миналите избори" и като пример посочи заявката за борба със сивия сектор в икономиката на страната:

"Има идеи за това, че нещо ще се прави в тази област и дано да се събере консенсус, за да се направи една ясна програма срещу сивия сектор в България, защото това ни пречи страхотно много. Ние не сме най-бедната държава в ЕС, ние имаме между 25% и 35% сив сектор. Ако ги добавим към БВП ще видим къде сме в общата класация".

Консенсус в програмите се наблюдава и по отношение на насърчаване на инвестициите, подчерта още проф. Бобева.

"Хаосът в енергетиката ще продължи със сигурност, това е едно от малкото неща, за които съм абсолютно сигурна за следващия период", заяви тя.

 

Водещи

Най-четени