Проф. Димитър Иванов: Не можем да оживеем с икономиката, която имаме 02.04 | 18:59

Целият план за излизането демонстрира слабостите на най-старата демократична система в света – британската, посочи икономистът

От iNews

Налице е сериозна политическа криза, която аз не очаквах – мислех, че нещата ще се развият доста по-лесно. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът проф. Димитър Иванов по повод казуса с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Победата на рефендума за излизането от Европейския съюз беше крехка и тя роди съпротивата. Второ, планът на Тереза Мей, който считам, че беше добър, е твърд Брекзит, който спира свободното движение и затваря вратата на Великобритания към митническия съюз, което не беше прието. Целият план за излизането демонстрира слабостите на най-старата демократична система в света – британската, посочи проф. Иванов.

Свидетели сме на безизходица. За момента все още има три жизнени планове, които могат да бъдат приети – излизане от Европейския съюз без сделка; т.нар. подобрен план на Тереза Мей, при който Великобритания да стане член на митническия съюз; след три поредни негативни гласувания правителството смята за четвърти път да постъави на гласуване плана на Тереза Мей. За мен третият план е най-реалистичен. Всичко друго означава продължаващо бавене, а всички са се приготвили за излизане, коментира експертът.

От доста различни страни се настоява за нов икономически модел в България. Отиваме на европейски избори, но никой не казва на избирателя какъв е пътят. 12 години след приемането ни в Европейския съюз продължаваме да се гърчим на последното място в Европа. Никой не обяснява защо през тези години не мръднахме малко напред, заяви икономистът.

30 години след прехода се оказа, че не е важно само да си собственик, трябва да знаеш как да управляваш собствеността, как да я съхраниш. Ние унищожихме индустрията си, а се оказа, че в Европейския съюз не можеш да имаш положителен външнотърговски баланс без развита промишленост и енергетика. Вървим към нов икономически модел с огромна необходимост. Не можем да оживеем с тази икономика, която имаме. Трябва да прегърнем най-новите икономически отрасли, каза още проф. Димитър Иванов.



Водещи

Най-четени