Проф. Христина Вучева: Нямаме нужда от МВФ сега 29.06 | 14:09

Според експерта бъдещето на българските банки е в ръцете на техните клиенти

От Мина Стойчева

Нито сме загинали, нито имаме нужда да викаме Международния валутен фонд (МВФ) сега. Това каза финансистът проф. Христина Вучева в интервю за БНР. Според нея, ако това е необходимо Европейския съюз ще ни препоръча да предприемем подобни мерки.

По повод на ситуацията в банковата система в България, експертът подчерта, че всички в сектора са на едно мнение. Според тях бъдещето на родните банки зависи от техните клиенти. "Хората трябва да разберат, че спасението е в техни ръце и в понеделник никой да не застава пред гишетата на банките", коментира тя.

Проф. Вучева допълни още, че на днешния консултативен съвет при президента Росен Плевнелиев, представителите на управляващите партии трябва да вземат няколко важни за банковата система решения. Според нея те трябва да гарантират, че няма да бъдат допускани промени във Валутния борд.

Заедно с това специалистът смята, че депутатите трябва да гарантират "че няма да допуснат да се промени фиксираният курс, който има левът към еврото и да кажат, и че в понеделник хората могат да си теглят парите от ПИБ, а на 21-ви от другата банка".

 

По думите на експерта твърдението, че планираното финансиране на стойност от един милиард за "Южен поток" ще постъпи в някоя банка, която ще го управлява, е несериозно. Проф. Вучева подчерта, че тези пари ще бъдат използвани за постепенно финансиране на разходи по проекта, като това ще бъде направено на няколко транша, а не наведнъж. 

Водещи

Най-четени