Професионалното образование ще е приоритет в следващия бюджет 02.09 | 14:59

Стойнев против делегирани бюджети в училищата

От Десислава Маданска

Следващият бюджет на правителството ще бъде насочен към образованието и по-специално към подготвянето на кадри. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев, който е на посещение в Хасково.

По думите му именно липсата на квалифицирани кадри е основният проблем пред бизнеса. Той обясни, че въпросът е обсъждан с премиера Пламен Орешарски и образователния министър Анелия Клисарова.

Според Стойнев не може да няма конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес.

Министърът посочи, че има нужда от инженери, шлосери, заварчици, най-вече от технически кадри.

Той изрази надежда, че през септември ще бъде подписано споразумение между три министерства - на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието. Според тази система младите хора ще учат през половината от времето за обучение, а през останалата половина ще работят.

Стойнев посочи, че се подготвят няколко проекта, които да осигурят подготвени кадри за бизнеса.

Министърът каза още, че системата на финансиране на училищата с делегирани бюджети трябва да отпадне. Според него с нея се злоупотребява в средното и във висшето образование.

"Професионалните гимназии са факт, само че ако забележите голяма част от тези професионални гимназии са с разширено изучаване на чужд език, за да бъдат още по-атрактивни, да се привличат ученици, защото колкото повече ученици има, съответно има и по-голям бюджет. Само че накрая ученикът - нито езикът му е език, нито образованието му е образование", каза Стойнев.

Най-четени