Пускат лот 3 на АМ „Тракия“ 52 дни предсрочно 12.07 | 18:45

Пътуването от София до морето по магистралата се скъсява

От Филипа Тодева

От днес пътуването от София до морето по магистралата се скъсява още.

Това става възможно, след като днес беше открит лот 3 на магистрала "Тракия", който свързва Нова Загора и Ямбол. 35,7-километровият участък е пуснат 52 дни преди официално обявения срок. За отсечката са похарчени близо 134 млн. лв. Тя преминава през територията на две области - Сливен и Ямбол, пише econ.bg.

Строителството на магистралата продължава да изпреварва графика и в рамките на няколко седмици ще стигне до пътен възел Петолъчката. Припомняме ви, че в началото на месец беше открит и лот 2 на "Тракия". Той свързва Стара и Нова Загора.

Лотове 2 и 3 на "Тракия” ще са първите 2 участъка, в които леките автомобили могат да развиват по-висока максимална скорост - 140 км. Досега ограничението беше 130 км/час, но след влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата, допустимата скорост беше увеличена с 10 километра. В рисковите зони и по магистралите, изградени преди години, ограничението от 90 км/ч остава.

"Магистралите дават поминък и други възможности за развие на районите, през които минават”, заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на днешното събитие. Той допълни, че въпреки проблемите, които е имало с покритието на 17 км от лот 3 на автомагистралата, в крайна сметка, тя отговаря на всички изисквания. Премиерът допълни, че в рамките на мерките за контрол са взети проби от целия участък и призова гръцката фирма-изпълнител ("Актор" - бел.ред.), която строи магистрала "Струма”, занапред да не създава проблеми.

От 18 ч. тази вечер хората ще могат да пътуват по новия участък. Премиерът призова шофьорите да бъдат по-предпазливи и да не създават предпоставки за катастрофи. Той връчи разрешението за ползване на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Строителството на пътищата има икономически и социален ефект, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя добави, че със строителството на магистрали се развива туризмът и икономиката на страната като цяло.

По време на днешното събитие беше обявено, че вече е факт първата голяма инвестиции, свързана с този участък от магистрала "Тракия”. Японската фирма "Язаки” разкрива до края на август месец в Сливен 200 работни места с тенденцията до пролетта следващата година работещите в предприятието да станат 1800.

След откриването на лот 3 ще бъде въведена нова организация на движението за пътуващите към и от Черноморието. За да бъдат избегнати колони и задръствания, началникът на сектор КАТ в Ямбол Румен Славчев препоръча на шофьорите:

"На слизащите от АМ "Тракия” и пътуващи към Черноморието препоръчваме маршрут към град Сливен за включване в основния път София- Бургас. Изградена е пътна връзка на детелината край Сливен, която ще улесни включването към главния път. Оттам към пътен възел Петолъчката и направление към Черно море. На пътуващите от Черноморието към вътрешността на страната, които искат да ползват Автомагистрала "Тракия”, препоръчваме същия маршрут - на пътен възел Петолъчката в посока движение към град Сливен и от град Сливен за включване на автомагистралата".

Пътят през Ямбол, Веселиново и Зимница към Петолъчката не се препоръчва, тъй като е натоварен и минава през няколко населени места.

Водещи

Най-четени