Пуснаха втори блок на индийската АЕЦ „Куданкулам“ 17.10 | 15:48

На церемонията паралелно започна и изграждането на новите 2 енергоблока на централата

От iNews.bg

Втори енергоблок на АЕЦ "Куданкулам", която се изгражда от руската компания "Атомстройекспорт", бе включен към националната мрежа на Индия. Паралелно с това започна и изграждането на Трети и Четвърти енергоблокове на централата. Събитието се състоя на 15 октомври в рамките на срещата на БРИКС, която се проведе в Индия.

Церемонията се проведе като видеомост между президента на Русия Владимир Путин, премиера на Индия Нарендра Моди в Гоа и президента на Групата компании ASE Валерий Лимаренко на площадката на строителството на АЕЦ "Куданкулам". "Днес ние предаваме в експлоатация Втори енергоблок на индийската АЕЦ. Поехме голям ангажимент и го изпълнихме. Това е резултат от нашите съвместни усилия с индийските партньори. Руско-индийският екип работи отлично. Ние продължаваме работата си, ръководейки се от безусловните принципи за безопасност и ефективност. Надявам се, че винаги ще бъдем една крачка напред", заяви Лимаренко.

Към настоящия момент индийската страна е завършила необходимата подготвителна работа за започване на строителството на Трети и Четвърти енергоблокове на АЕЦ "Куданкулам" в рамките на поетите задължения. В района на централата е създадена инфраструктура, необходима за изграждане на АЕЦ, разработена е проектната документация. Поръчителят на обекта – Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL) получи разрешение за започване на изкопните дейности и започна пълномащабното им осъществяване.

"Стартирахме нов мащабен проект за изграждане на Трети и Четвърти енергоблокове", подчерта Лимаренко. "Изливането на първия бетон за Трети и Четвърти енергоблокове на АЕЦ "Куданкулам" е поредният важен етап от нашето проверено с времето руско-индийско сътрудничество. Предстои ни напрегната и сложна работа, но ние сме уверени, че само заедно с индийските си партньори ще можем да постигнем успехи в съвместната си дейност за благото на двете страни. Като цяло изграждането на АЕЦ "Куданкулам" е ярък пример за успешното промотиране на руските високи технологии на световния пазар", подчерта Лимаренко.

Водещи

Най-четени