Пуснаха на пълна мощност първия блок с реактор на бързи неутрони 18.08 | 14:01

В Белоярската АЕЦ заработи „енергоблокът на бъдещето”, както го наричат в „Росатом”

От iNews.bg

Руската държавна корпорация "Росатом" пусна в експлоатация на пълна мощност прототип на "енергоблока на бъдещето". Вчера Четвърти енергоблок на "Белоярската” АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800 и инсталирана мощност 880 МВт. за пръв път започна работа на 100%. Така стартира процедурата на комплексното тестване на енергоблока на номинална мощност.

Тази процедура се явява основно и завършващо условие на етап подготовка на енергоблока за предаване в промишлена експлоатация. В хода 15-дневната комплексна проверка трябва да потвърди, че блокът с реактор БН-800 може стабилно и без отклонения да понася натоварване на номинално ниво на мощност в съответствие с проектните параметри. След края на комплексното тестване за предаване на енергоблока в промишлена експлоатация е необходимо да се получи от регулиращия орган "Ростехнадзор" заключение за съответствие на обекта с проекта. Планира се това да се случи тази есен.

Първият киловатчас електроенергия от Четвърти блок на Белоярската АЕЦ бе произведен през декември 2015 г. От началото на 2016 г. до днес генерираната електроенергия от "енергоблока на бъдещето" е над 1.3 млрд. киловатчаса. Планира се до края на 2016 г. БН-800 в Белоярската АЕЦ да произведе 3.5 млрд. киловатчаса ток.

1765855

Според специалистите блоковете с реактори на бързи неутрони имат големи преимущества за развитие на ядрената енергетика. С тяхна помощ може съществено да се разшири горивната база на атомните централи и да се намалят обемите на радиоактивни отпадъци, благодарение на реализацията на затворения ядрен горивен цикъл.

Реакторът БН-800 е опитно-промишлен реактор на бързи неутрони с течнометален топлоносител – натрий и използване на уран-плутониево МОКС-гориво. Той се създава на базата на реактор на бързи неутрони БН-600, който е единственият в света действащ промишлен реактор от този тип.

Реакторите на бързи неутрони се наричат "реактори на бъдещето", защото от една страна изгарят плутоний, което позволява усвояване на натрупаните вече и високоактивни радиоактивни отпадъци, генерирани при преработката на отработено ядрено гориво от традиционните АЕЦ, както и от военния комплекс. От друга страна реакторите на бързи неутрони намаляват необходимостта от използване на свеж природен уран с до 30%. И не на последно място затвореният горивен ядрен цикъл с използване на МОКС-гориво повишава ефективността на изгарянето и намалява количеството на ядреното гориво в обръщение до 100 пъти.

Белоярската АЕЦ започва работа през април 1964 г. В експлоатация днес се намират енергоблок с реактор на бързи неутрони на промишлено ниво на мощност БН-600. На етап подготовка към предаване в промишлена експлоатация е и енергоблок на бързи неутрони БН-800.

Водещи

Най-четени