Пуснаха руската Сбербанк до пазара на ценни книжа в САЩ 29.06 | 14:58

Руската банка успя да покрие и Entry Standard – един от сегментите на Deutsche Boerse

От iNews.bg

Комисията по борси и ценни книжа (SEC) в САЩ регистрира програмата ADR (Американски депозитарни разписки) ниво 1 на руската Сбербанк, съобщават от самата банка. Решението влезе в сила от 27 юни 2011 година.

Всяка депозитарна разписка в рамките на тази програма представлява четири обикновени акции на банката. Депозитарната банка на руснаците по тази програма е Bank of New York Mellon.

Сбербанк е една от големите банки в Русия. Пазарната ѝ капитализация е в размер на 73.6 млрд. долара. Банката има една от най-развитите клонови мрежи в страна – общо 19.4 хил. клона с близо 245 хил. служители, отбелязват от Deutsche Boerse. Изявлението на германската борса беше по повод покриването на руската компания на Entry Standard, един от сегментите на отворения пазар на Deutsche Boerse. Това е първата руска компания в този сегмент.

От борсата коментират, че включването в този сегмент е възможност за бизнеса да привлича нови инвеститори.

Американските депозитарни разписки (ADR) се издават от банки базирани в САЩ и в тях се включват акции на компании, които официално не се търгуват на фондовите пазари в страната. В този случай, ако някой инвеститор в САЩ иска да закупи акции от Сбербанк, той ще трябва да се обърне към банката депозитар и да купи оттам разписки.

Руският клон на депозитара купува акции на Сбербанк в Русия, а техен собственик е реално банката, издала разписките.

Водещи

Най-четени