Пчеларската програма стартира с нови изисквания 14.12 | 11:20

Приемът на документи започва на 8 януари

От Десислава Маданска

Документи за кандидатстване по новата пчеларска програма ще могат да се подават до последната дата на приема, а не както беше до момента – до изчерпване на бюджета, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Приемът започва на 8 януари и ще продължи 10 работни дни.

Документите ще се подават в 28-те областни дирекции на фонда по постоянен адрес на физическите лица или адрес на управление на юридическите лица.

Новост по програмата е и, че часът на подаване на документите вече няма да е водещ критерий за одобрение. Вместо това кандидатите ще бъдат класирани според критериите за оценка. Част от предвиждат бъдещите бенефициенти да имат квалификация и минимум 3 години опит в областта на пчеларството, да са регистрирани като земеделски производители за повече от 1 година към датата на кандидатстване и др.

Всеки критерий ще носи определен брой точки, на базата на които ще бъдат класирани заявленията.

Друга новост по пчеларската програма е, че ДФЗ ще сключи договори с одобрените кандидати по две от мерките. Ако бюджетът е недостатъчен, помощта ще бъде намалена с еднакъв процент за всички кандидати.

Документите за кандидатстване са публикувани на страницата на фонда в интернет в раздел Селскостопански пазарни механизми.

Водещи

Най-четени