Пълнят магазините с български плодове и зеленчуци 13.08 | 08:50

В момента около 80% от продаваната в хипермаркетите продукция е вносна

От Десислава Маданска

Промените в назначенията в земеделското министерство стават бавно и плавно. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред Нова телевизия.

"Притесняват ме определени назначения, затова сме едно от министерствата, които сме направили най-малко промени в състава си", посочи министърът.

По думите му, за да се избегне напрежението около назначаването на Петко Арнаудов за шеф на Горско стопанство Царево, ще бъде преразгледано всичко, което е необходимо.

Греков обясни, че в никакъв случай няма политическа чистка в Министерството на земеделието и храните.

"Не казвам, че няма да продължим да уволняваме тези, които не работят за българското земеделие", посочи той.

Земеделското производство е много трудно производство и в последните 20 години то е подложено на много голямо изпитание, посочи министърът. 

Той заяви, че до момента е постигната 13% обвързана подкрепа за традиционни отрасли като зеленчукопроизводството, извършват се регулярни проверки по границите и борсите. Предстои да се даде възможност на българските земеделски производители да се явят на пазара, тъй като в момента 80% от продукцията на зеленчуци и плодове е вносна, каза министърът.

Греков обясни, че за земеделските производители е необходимо помощта да бъде дадена в началото на годината, за да могат да подготвят почвата и да заложат за следващата година посева.

"Искаме една част от парите за следващата година да се дадат до Нова година, именно за да може да се подготвят земеделските производители", каза още Греков.

Водещи

Най-четени