Първите сделки на "Хемус 2012" вече са факт 30.05 | 16:31

"Кинтекс" направи сделка за 36 млн. евро с Алжир, "Терем" изнася бронетранспортьори за 150 млн. лева за Ирак

От Ивайло Ачев

Специална продукция на стойност 36 милиона евро ще изнесе външнотърговската компания "Кинтекс" в Алжир. Сделката стана факт в първия ден на Международната изложба "Хемус 2012 - отбрана, антитероризъм и сигурност", която се провежда от 30 май до 2 юни в Международен панаир Пловдив, съобщават от панаира.

Всички изделия са българско производство, подчерта изпълнителният директор на "Кинтекс" Антон Салджийски. Очаква се до края на изложението фирмата да финализира още една сделка на стойност 55 милиона евро, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов лично даде старта на преговорите за сключване на първите сделки в рамките на "Хемус 2012", като убеди военния министър на Ирак Саадун Ал Дулайми там да бъдат доставени 500 бронетранспортьора с цена 300 000 лева всеки. Модерните машини MTLB-M, които имат дори климатик, се произвеждат в "Терем" - Търговище.

Колосът във военната индустрия – германската компания "Юрофайтър" (Eurofighter), която е генерален спонсор на "Хемус 2012", представя най-модерните бойни самолети и вертолети. Изтребители и бордови системи за разузнаване демонстрира "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), САЩ, която също е спонсор на "Хемус 2012".

Като един от примерите за българска върхова разработка заместник-министърът на отбраната Валентин Радев посочи системата за радиозаглушаване на фирма "Синтис". Устройството предпазва срещу дистанционно взривяване на колони автомобили и вече се продава в САЩ, Англия, Египет, Афганистан и други държави.

За първи път експонатите се показват не само статично, а и динамично. Така може да се види целия процес от създаването на продукта в научните звена, през неговото представяне от фирмите до употребата по време на демонстрациите, каза Иван Пейков, председател на фондация "Хемус '95", която организира изложбата. Тя се провежда под егидата на министерствата на отбраната и на икономиката, а основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Шест български завода ще демонстрират военна техника и боеприпаси на Централния артилерийски полигон "Змеево" на 31 май. За 1 юни е планирана съвместната демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации на елитни части на армията и МВР. Те ще покажат как се обезвреждат терористи и как се спасяват хора при бедствие.

Гости на "Хемус 2012" са делегации от 24 държави и трима военни министри – на Белгия, на Ирак и на Азербайджан. Това е рекорден чуждестранен интерес към изложението, каза министърът на отбраната Аню Ангелов при откриването на форума. На него присъстваха още двама министри - на икономиката Делян Добрев и по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

В изложението участват 66 фирми от 10 страни, изложителите са с 12% повече в сравнение с предишното издание. Те показват най-модерните технологии и изделия, свързани с отбраната, борбата срещу тероризма и националната сигурност, като много от тях имат приложение и в гражданския сектор.

Сред новостите е български робот за обезвреждане на взривни устройства, който може да служи и за търсене на затрупани хора по време на земетресение. Произвежда го фирма "Аком". Роботът вече е купен и от нас, ще го използваме в Афганистан, каза министърът на отбраната Аню Ангелов.

Част от съпътстващата програма на "Хемус 2012" е и международната конференция "Решения и технологии за интелигентна отбрана" на 31 май и 1 юни. Над 100 доклада са подготвили български и чуждестранни експерти, сред които е и заместник изпълнителният директор на Европейската отбранителна агенция Адам Сова. Очакваме по-смелите идеи да се родят на тази конференция, прогнозира зам.-министър Радев.

В рамките на "Хемус 2012" бе учреден Индустриален форум, в който администрацията, бизнесът и науката ще си сътрудничат за модернизиране на българската отбранителна промишленост на базата на високите технологии.

Водещи

Най-четени