Първоначалната такса на столичните таксита скача на 1 лв. 12.02 | 14:30

Жълтите превозвачи обещават да не вдигат цената на пробег

От iNews.bg

Въвеждането на годишния таксиметров данък няма да доведе до поскъпване на таксиметровите услуги в столицата през следващите месеци. Цените на таксиметровите услуги не са променяни от близо 5 години, но напролет може да се очаква коригиране на първоначалната такса и тя да се увеличи от 70 ст. на 1 лв. Тази промяна ще компенсира високия данък.

Това увери по БНР председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов по повод по-високия годишен данък от 1 януари тази година за таксиметров превоз за София в размер на 850 лв.

Емил Игнатов, собственик на една от големите таксиметрови фирми в столицата, допълва, че тарифите към настоящия момент са изключително ниски, но са съобразени с доходите на населението. Според него въвеждането на годишния данък е правилно решение.

"Много таксиметрови шофьори не плащаха почти никакви данъци и държавата губеше доста пари. Специално за София, един сериозен таксиметров шофьор, работейки съвестно, може да отдели тези средства. Изкарвайки няколко хиляди лева на година, би следвало да си платиш и някакъв данък", коментира Игнатов.

Към настоящия момент около 500 от над 6100 таксита в столицата остават без разрешително за таксиметров превоз. Основното условие за получаване на разрешителното е годишният таксиметров данък да бъде платен.

Водещи

Най-четени