Пътната агенция икономиса 8 млн. лв. заради липсата на сняг 08.01 | 12:30

През 2013 г. ведомството приключва за първи път без задължения

От Елица Елефтерова

Липсата на сняг спести 8 млн. лв. на Агенция "Пътна инфраструктура" от 15 ноември до сега. Това заяви Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на агенцията. По думите му средствата ще бъдат използвани за ремонт на републиканската пътна мрежа през пролетта.

Изплатени за зимно почистване през ноември са 6,1 млн. лв., а през декември – около 11 млн. лв. От тях около 80-90% са за подготовка и поддържане на съоръженията.

Чайков заяви, че тези средства трябва да бъдат намалени, а в същото време да се увеличат парите, които пътната агенция дава на фирмите за свършена работа.

Той коментира още, че през 2013 г. ведомството приключва годината за първи път без задължения. За сравнение към 31 декември 2012 г. дълговете на агенцията към пътните фирми са в размер на 40 млн. лв.

Чайков заяви още, че Европейската комисия е дала зелена светлина на Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждането на Западната дъга на софийския Околовръстен път, както и за Северната скоростна тангента.

Той посочи, че до края на този месец трябва да бъде пуснат и пътят Кърджали–Подкова.

Строежът на лот 2 на магистрала "Струма" върви по план, докато на лот 4 няма да приключи на време – до 5 март. Шефът на агенцията обаче увери, че този участък трябва да бъде пуснат в движение до края на юни или началото на юли тази година.

Има забавяне и в строителството на лот 1 на магистрала "Марица", тъй като от есента на 2012 до юни 2013 г. не е работено реално по нея. Въпреки това аутобанът ще бъде изцяло завършен през тази година.

Относно лот 2 на магистралата има искане за удължаване на срока от изпълнителя, отчете Чайков.

Според него върви по график и строежът на обходните пътища на Враца и Монтана.

Водещи

Най-четени