Работи се за възстановяване на електрозахранването в наводнените райони 20.06 | 12:32

Токът ще бъде пуснат във всички места, където това е технически възможно

От Мина Стойчева

Енергийната компания ''Енерго-про'' обяви, че се работи по отстраняването на многобройните повреди по електроразпределителната мрежа. В момента на много места в Североизточна България електрозахранването е прекъснато заради бедственото положение. Наводнения има във Варна, Добрич и Велико Търново.

Един от трафопостовете във варненския квартал "Аспарухово" е бил отнесен от приливната вълна. Друг все още е недостъпен заради тинята. От електрическата компания работят по замяната на отеснения трафопост. От "Енерго-про" обявиха, че 30 техни работници са ангажирани във възстановителните работи в квартала. Те оценяват състоянието на електропроводите и поставят под напрежение съоръженията, които не представляват заплаха.

Припомняме, че заради наводненията през изминалата нощ нощ електрозахранването в "Аспарухово" бе изключено. Тези мерки за безопасност бяха взети и в по-голямата част от Добрич. Електрозахранването в някои от тези райони още не е възстановено поради високото ниво на водата в пострадалите съоръжения. Токът във варненския квартал "Аспарухово" ще бъде пуснат до края на деня, след като специалистите проверят и гарантират безопасността на съоръженията, заявяват от ''Енерго-про''.

Електрозахранването в района на Галата вече е възстановено.

Данни за сериозни поражения има за община Белослав, където 4 стълба средно напрежение са паднали. В този район има и локални аварии по мрежата ниско напрежение. Без ток е и село Долище.

В Добрич много на брой трафопостове са наводнени. В тази област 6 села са без електричество, както и три села в област Шумен.

Във Велико Търново два трафопоста са наводнени – единият е в района на Строителния техникум в града, другият – в село Първомайци. Наводнен трафопост има и в град Разград.

От "Енерго-про" потвърдиха, че работят на всички места, където е технически възможно. Компанията напомни, че съоръженията, които са наводнени, не могат да бъдат включени под напрежение, докато не се отводнят до безопасно ниво.

Водещи

Най-четени