Работниците от ВМЗ-Сопот: "Връщане назад няма" 13.12 | 12:22

Ръководството на завода търси авансови плащания, за да изплати заплатите на служителите

От Ралица Стоянова

"Завършваме поръчки, по които парите са взети предварително, и към момента нямаме средства, за да платим на работниците". Това каза в Сопот изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев.

По думите му дружеството ще търси авансово плащане от нови договори, работата по които все още не е започната. Той увери, че се прави всичко възможно да се разплатят с работниците и предположи, че това може да се случи до края на седмицата. 

За плащане на дължимите две заплати и два аванса са нужни около 2,5 милиона лева.

"Хората са готови да си отстояват правата, защото без пари трудно се живее, особено през зимата и преди празниците", коментира Иванка Иванова, синдикалист от КНСБ, цитирана от БТА. Работниците настояват да и, бъдат излатени поне част от дължимите суми.

Ако днес няма решение на проблема, стачните действия ще продължат и утре. "Хората не се плашат от лошото време и ниските температури, озлобени са и връщане назад няма", коментира Иванова.

Стачкуващите обвиняват министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за създалата се ситуация, който през юли посети завода и обяви, че той ще бъде приватизиран.

Тази сутрин работниците от ВМЗ Сопот започнаха безсрочна ефективна стачка, след като не беше изпълнено споразумението до 30 ноември да получат остатъка от заплатата за септември и аванс за октомври. Стачката протича мирно със скандирания "Оставка" и "Искаме парите си" , пред административната сграда на завода.

 

Водещи