Работниците от ВМЗ-Сопот са получили по 69 лв. за септември 30.11 | 15:42

От дружеството настояват МИЕТ да изплати заплатите

От Ралица Стоянова

Работниците от ВМЗ-Сопот са получили по едва 69 лева от полагащите им се заплати за септември, въпреки подписаното на 20 ноември споразумение между работодателя и представителите на служителите. Съгласно договорката на работещите във фирмата до края на този ноември е трябвало да бъдат изплатени полагащият се аванс за октомври и остатъкът от заплатата за септември 2012 г.

Към днешна дата (30 ноември 2012 г.) обаче все още не са извършени плащания на дължимите суми.

По тази причина синдикатите в дружеството настояват Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) да вземе спешни мерки. Синдикатите искат ведомството да осигури плащанията на дължимите работни заплати на 3100-те работещи във ВМЗ до приватизирането на дружеството.

В края на октомври министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че ще бъдат максимално съкратени сроковете в приватизационната процедура за ВМЗ-Сопот и тя ще завърши до 30 ноември т. г.

Процедурата е ускорена, за да разреши във възможно най-кратки срокове проблемите на работниците, на които предприятието дължи 1,380 млн. лв. за заплати.

В началото на ноември пък стана ясно, че остава само една фирма кандидат за приватизацията на дружеството - компанията "Емко" ЕООД София. Останалите две компании, подали оферти - "Сейдж консултантс” АД, София и Дунарит” АД, Русе, не отговаряха на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпнаха. 

Водещи

Най-четени