Работниците от ВМЗ-Сопот се готвят за протест 02.07 | 12:44

Служителите не са си получили заплатите за април и май

От Ралица Стоянова

Работниците във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ)-Сопот се готвят за ефективни протестни действия. В 14 часа днес ще се проведе преконференция в завода, за да бъдат оповестени предстоящите действия, информират от КТ "Подкрепа", цитирани от Агенция "Фокус".

Досега работниците са били в мълчалив протест.

Социалното напрежение в предприятието расте заради забавените заплати за месец април и май. Част от работниците и служителите не са си получили и остатъка от заплатата за януари. Проблемът с неизплатените заплати касае над 3200 работници и служители на предприятието.

Синдикатите изпратиха предупредително писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за това, че се подготвят протести, ако до 28 юни не бъдат изплатени задълженията поне до месец май. Подобен документ е бил изпратен и до президента на КНСБ Пламен Димитров и до председателя на борда на директорите на дружеството Христо Ивановски.

Проблемът с липсата на финансов ресурс в дружеството е от няколко години. От  3 г. насам ВМЗ работи с блокирани сметки от НАП като всеки месец дружеството погасява стари задължения към държавата в размер на десетки милиони, изтъква синдикатът в предприятието Иванка Иванова.

ВМЗ има спешна необходимост от средства за разплащане както на заплатите, така и за материали, за да може да се работи, допълва тя.

Вазовските машиностроителни заводи  са държавно дружество. Негов принципал е Министерството на икономиката и всеки кредит от банките се разрешава от министъра. На 22 юни Делян Добре пое ангажимент да подпише и осигури възможността за отпускане на кредит на завода.

Водещи