Работодатели: Да се намали срокът за отглеждане на дете 28.04 | 14:53

След връщане от майчинство да отпадне и допълнителният платен отпуск, предлага бизнесът

От Ивелина Георгиева

Предложението на КНСБ за увеличаване на платеното майчинство не е невъзможно, но е важно общите разходи да бъдат регулирани и един от начините е да се намали общият срок от две години за отглеждане на дете. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод идеята на КНСБ платеното майчинство за отглеждане на дете да бъде увеличено с по шест месеца за двамата родители.

"Ние сме предложили да се съкрати като цяло платеният срок за отглеждане на дете, който е най-висок у нас и да се увеличи компенсацията през това време, като след пристигане на работа да отпадне допълнителният платен отпуск за времето за отглеждане на дете", заяви Велев и допълни, че предложението е на всички работодатели.

По думите му няма друг подобен случай в Европейския съюз, а дори има и майки, за които възползването от възможността на бюджета се е превърнало в професия.

Велев посочи, че в частния сектор заплатите ще се повишат от порядъка на 4-5% за тази година.
"Заплащането на труда в нашата страна е най-ниско в Европейския съюз, но и производителността на труда е най-ниската", коментира той.

Според него сред целите, към които трябва да се стреми страната ни, е достигане на средно европейско съотношение на компенсациите за труд към брутния вътрешен продукт.

"В момента ние сме далеч от това съотношение", подчерта работодателят.

Според бизнеса до 2027 г. това съотношение е непостижима цел, предвид структурата на БВП и предвид дела на заплати в продажбите на структуроопределящите предприятия у нас.

Позицията на работодателите е, че хората са най-ценният капитал във всяка една компания и заедно със синдикатите трябва да намерят разумните пътища за увеличаване на доходите.

"Ръстът на доходите у нас е най-висок в Европейския съюз", каза Васил Велев.
По думите му темповете на ръст на работната заплата у нас изпреварват чувствително темпа на ръст на БВП.

"Планираният ръст от 10% на минималните работни заплати не кореспондира с планирания ръст на БВП и на средните доходи на хората. Има много сериозна опасност минималната заплата в някои региони да надмине средната за тях", посочи Велев.

Водещи

Най-четени