Работодателите искат минималната заплата да се определя по сектори 27.09 | 10:16

В металургията тя може да е 500-600 лева, в текстила и 310 лева били много

От Ралица Стоянова

Правителството трябва да определя минималната работна заплата само в бюжетната сфера, а в реалния сектор тя следва да бъде договаряна по браншове между социалните партньори. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

Трябва да има договаряне на минималните заплати. Много е различна ситуацията в металургията и текстила, например. На едното място минималното възнаграждение може да е и 500-600 лева, на другото 310 лева е много, смята Велев.

Бизнесът от десет години настоява да се намали рязко броят на платежните документи, с които се плащат осигуровки, но ако това стане по начина, по който е замислено, могат да се получат големи разминавания в счетоводствата. 

"Наближава времето за внасяне на бюджета, а научаваме от медиите за някои предложения. Притесняваме се че нашите прогнози, които бяха по-песимистични от официалните, са на път да се сбъднат", заяви Велев. 

Представителите на национално представените работодателски организациии искат спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод проектобюджета за 2013 година. Те обясниха, че че нямат конкретна информация за намеренията на управляващите, а и са притеснени от оставащото малко време до крайния срок за внасяне на проектобюджета в парламента.

Минималната работна заплата със сигурност ще бъде повишена на 310 лева от януари 2013 г., гарантира социалният министър Тотю Младенов преди няколко дни.  

Водещи

Най-четени