Работодателите са по-склонни да съкращават, отколкото да наемат 11.12 | 12:21

Най-перспективи са секторите финанси, застраховане и недвижими имоти

От Ралица Стоянова

Българските работодатели очакват муден темп на наемане през първото тримесечие на 2013 година, сочи изследване на "Менпауър България". Процентът работодатели, които са склонни да съкращават, е по-висок от процента на работодателите, които имат планове за наемане.

От общо 750 работодатели, които са взели участие в проучването, 13% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода януари-март в сравнение със 17%, които планират да съкращават персонал.

Също както и в предишното тримесечие, работодателите в сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти отчитат най-силни планове за наемане. Коефициентът на заетост в сектора отбелязва спад от 6% в сравнение с предходното тримесечие и остава непроменен на годишна база.

Работодателите и в петте анкетирани региона на страната споделят негативни намерения за наемане през първото тримесечие на 2013 година. Работодателите в София и Пловдив са с най-малко песимистични планове, отчитайки коефициент на заетост от -1%. Тези от региона на Русе и Бургас са най-песимистично настроени що се отнася до очаквания за наемане през първото тримесечие на следващата година с коефициенти съответно от -12% и -10%. 

Работодатели от шест от общо десетте анкетирани сектора отчитат негативни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в сравнение с последните три месеца на 2012 г. коефициентите намаляват във всичките десет индустриални сектора. Стойностите спадат в осем от десетте сектора и на годишна база.

"Бизнесът има нужда от все повече квалифицирани висшисти, за да запълни свои ключови позиции, тъй като пропастта между търсените умения и съществуващата работна сила продължава да расте. Очевидно, този дисбаланс започва да се случва още на ниво университетско образование, където се наблюдава разрив между това, което студентите избират да следват, и уменията, които компаниите търсят в процеса на подбор", обяснява Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Има и светлина в тунела. Секторът финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти най-вероятно ще запази възходящия си тренд, тъй като все по-голям брой международни компании продължават да изнасят част от дейностите си към България. Счетоводители, ИТ специалисти, както и хора, които говорят два или повече чужди езици, ще бъдат високо търсени от бизнеса през следващите няколко години, смята Василева.

Най-силни са намеренията за наемане в секторите финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти (+12%) и в търговия на едро и дребно (+4%). От друга страна, работодателите в сектора земеделие, лов, лесовъдство и риболов (-18%) заедно с тези в ресторанти и хотели (-17%) отчитат най-слаби намерения за наемане през периода януари-март.

Водещи

Най-четени