Равносметката: Картелът при горивата ни ощетява с над 1 млрд лева 11.10 | 09:18

Резултатите на КЗК ще бъдат обсъждани през следващия месец

От iNews.bg

За съществуването на договорки за цените на горивата между големите играчи в бранша заговори още миналото лято Бойко Борисов. От бранша, съвсем очаквано отрекоха подобна възможност, но проверките доказаха, че картел има. Крайната равносметка показва, че това ни ощетява с над 1 млрд лева.

"За първи път от много години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се събуди, няма значение, че е преди изборите, важно е какъв е резултатът. От няколко лета вече обясняваме за тези цени. В 30-дневен срок ще бъде обсъдено решението на КЗК и най-вероятно шестте уличени фирми ще обжалват”, каза депутатът от БСП Румен Гечев пред Нова тв.

Както стана ясно малко по-рано, единият от кандидатите за президент е известен с навлизането в петролния бизнес с ниски цени. Затова експертите подозират, че това може да е политическа реакция.  

"Става дума за ощетяване от над 1 млрд лева годишно. Години наред ние говорим в парламента, че има проблем, но комисията в предишния си състав бездействаше”, обясни Петър Славов, депутат от Реформаторския блок.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) миналия ден обяви, че е доказала картелни споразумения сред големите вериги бензиностанции. След направени проверки от антимонополния орган обявиха, че шестте водещи търговци на горива на дребно - "Лукойл", "Шел", "ОМВ", "Петрол", "Еко" и "Нис Петрол" (бензиностанции "Газпром") са си обменяли информация за начина, по който ценообразуват бензина и дизела, както и за обемите на своите продажби и пазарните си дялове.

Според КЗК така дружествата са нарушили Закона за защита на конкуренцията и Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) нарушавайки правилата за свободна търговия и елиминирайки конкуренцията. Всичко това отново разбуни духовете сред шофьорите у нас по отношение на цените, които плащат за литър бензин и дизел на колонките. 

Водещи

Най-четени