Развиваме връзките с Китай в областта на земеделието 25.04 | 14:23

Китай е на второ място след Турция по износ от България сред страните извън ЕС

От Георги Георгиев

"Сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието вече преминава от етапа на идеите към тяхната реализация”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Китай Н. Пр. Уей Дзинхуа.

Двамата обсъдиха предстоящите посещения на български делегации в Китай. Въпросите на търговията между България и втората най-голяма икономика в света ще бъдат обсъдени от 28 до 30 април в Пекин, където ще се проведе XV-тата сесия на българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество.

По време на визитите ще се дискутира напредъкът по проекта за Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

"Страната ни има заслужено място в земеделието на Европейския съюз и ако този център се изгради в България, ние ще бъдем отличен партньор на китайските и европейските производители, които искат да стъпят на тези два огромни пазара”, подчерта министърът.

Друга тема на разговора между министър Греков и посланик Уей беше предстоящото провеждане на традиционния форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. За първи път страната ни предлага форумът да се проведе извън Китай и негов домакин да е България.

"Това ще е събитие, на което ще се осъществяват реални контакти между бизнеса, за да може земеделските ни производители да имат още една възможност за реализация на продукцията си”, изтъкна министър Греков.

Българският износ за Китай се увеличава през последните години. Традиционните стоки, които продаваме на азиатските пазари са вино, мляко и млечни продукти, минерална вода, етерични масла, продукти на машиностроенето и техниката. В тази връзка особено важно е да бъдат улеснени процедурите за внос в Китай на хранителни и други продукти.

Китай вече е на второ място след Турция по износ от България сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между двете страни е бил 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%), припомнят от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Приоритетно значение има и привличането на китайски инвестиции у нас в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива с висока добавена стойност - машиностроене, автомобилостроене и електроника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и туризъм.

Начело на българската делегация ще бъде заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, а на китайската - Джун Шан, заместник-министър на търговията и специален представител на Китай по въпросите на външната търговия.

На срещата ще присъстват още заместник-министри, представители на Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българския енергиен холдинг, Българските държавни железници и др.

Водещи

Най-четени