Развиваме икономическите отношения с Китай 23.04 | 13:52

Българо-китайска комисия ще заседава в края на април в Пекин

От Георги Георгиев

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в търговията и инвестициите, енергетиката, селското стопанство, транспорта, инфраструктурата са част от темите, които ще бъдат обсъдени от съвместната българо-китайска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в края на април в Пекин

Министерският съвет одобри позицията и състава на официалната българска делегация за Петнадесетата сесия комисията, чиито заседания ще се проведат в китайската столица между 28 и 30 април в китайската столица със съпътстващи бизнес форуми в Пекин и Шанхай.

Съпредседател на срещите от българска страна ще е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, а от китайска – Джун Шан, представител на Китай по въпросите на международната търговия и заместник-министър на търговията.

Необходимостта от провеждането на форума беше обсъдена на срещата на министър-председателите на България и Китай на Световния икономически форум в Далиен през септември м.г., а след това и при разговорите им в Букурещ в края на ноември 2013 г., когато се проведе срещата на правителствените ръководители на Китай и на страните от Централна и Източна Европа.

По време на сесията ще бъдат дискутирани в детайли въпросите, обсъдени в рамките на проведените през последните месеци срещи на най-високо равнище – Ще бъдат конкретизирани и проектите и механизмите за съвместна работа.

Днес беше одобрен и проекта на Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Шанхай.

Целта на документа е да се разкрият нови възможности за засилено сътрудничество в областта на инвестициите и търговията. В него е предвидено страните да осъществяват взаимен информационен обмен (по отношение на инвестиционната политика и законодателство, инвестиционната среда, дейности по насърчаването на инвестициите и инвестиционни проекти), който да подпомогне инвеститорите при вземането на успешни бизнес решения.

Водещи

Най-четени