Развиваме съвместно с ЕК газовия хъб у нас 10.12 | 13:06

Работна група между София и Брюксел ще чертае план за реализация на проекта

От iNews.bg

Газов хъб у нас явно ще има. Страната ни започва да работи съвместно с Европейската комисия за създаването му. За целта между България и Брюксел се създава съвместна работна група, която ще работи за развитието на търговска концепция, бизнес- и финансов план за създаването на газов хъб "Балкан".

Първото нещо, което ще направи работната група, е оценка на законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта. Тя ще се фокусира и върху идентифицирането на решения за основно срещаните предизвикателства при развитието на стабилна регулаторна рамка и търговска среда, целящи улеснено свързване между България и останалата част от Югоизточна Европа. За всичко това са се договорили вицепремиерът Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб", заяви Дончев при откриването на съвместната работна група. По думите му правителството полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда в съответствие с правото на ЕС. Проектът за създаване на газов хъб подкрепя стратегията на България да диверсифицира източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Той също отговаря и на нуждите на региона, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа, както и от Европейската стратегия за енергиен съюз.

От името на комисар Мигел Ариес Канете, Клаус-Дитер Борхард подчерта големия интерес на Европейската комисия за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. Според него изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел.

"Европейската комисия отчита напредъка на България в развитието на газовата инфраструктура, в придвижване на регулаторните й проекти, както и в пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС като неразделна част от работата, необходима за проекта", каза още Борхард.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени