Разглеждането на Facebook в роуминг вече излиза около левче 04.07 | 09:20

С новите цени в ЕС сърфирането в мрежата е много по-евтино

От Симеон Досев

Около 1 лев излиза проверяването на профила във Facebook, когато сме в друга страна от ЕС. Това стана факт с влизането в сила на новите цени от 1 юли, с които мобилният интернет значително поевтиня.

Така Така 1 мегабайт пренос на данни в роуминг е с над 50% по-евтин – 20 евроцента или около 40 стотинки. За тази сума могат да се прочетат няколко електронни съобщения при положение, че към тях няма прикачени файлове.

1 мегабайт е достатъчен за размяна на не малко съобщения в популярните месинджъри като Viber и WhatsApp. Ако не изпращате снимки, те рядко надвишават няколко килобайта.

Ако ще преглеждате сайтове, докато сте в роуминг, е добре да правите това през мобилните им версии. Стандартните дърпат 10 пъти повече данни.

Далеч по-скъп обаче е мобилният интернет в страните извън ЕС – между 10 и 15 лева за мегабайт, пише "24 часа". За да сте сигурни, че няма да платите нищо извънредно, най-добре е да изключите мобилния интернет и да оставите само ползването на Wi-Fi мрежи

От началото на месеца значително по-евтини са и разговорите в рамките на ЕС. Максималната цена на изходящо повикване стана 0,445 лева за минута, а входящо е 0,117 лв. Изпращането на SMS се таксува по 14 ст.

В момента мобилните оператори предлагат различни оферти за роуминг в зависимост къде пътувате. Единствено Vivacom има една тарифа. От телекома обясняват, че това е направено с цел да се улеснят абонатите както и да се ориентират колко плащат.

По всичко личи също така, че добрите новини за пътуващите ще продължат и през следващата година, когато би трябвало роумингът в ЕС да отпадне изцяло. Предложението вече е в напреднала фаза и бе одобрено от Европейския парламент. Предстои то да бъде гласувано и от членовете на правителствата в рамките на Съвета на ЕС.

Водещи

Най-четени