Разговорите за публичния дълг на САЩ си остават в застой 19.07 | 10:08

Срокът за постигане на компромис изтича в началото на август

От Ивайло Ачев

Конфронтацията и неразбирателството продължават да властват при преговорите между републиканците и Белия дом за вдигане на тавана на американския публичен дълг.

Републиканската партия продължава да настоява за сериозни съкращения на държавните разходи и балансиран бюджет, като поправката за балансирането на бюджета трябва да влезе в конституцията на страната. От своя страна Обама заплаши, че в този му вид той няма да приеме предложението на републиканците и ще му наложи вето, ако официално бъде принуден да решава бъдещето му.

"Разочароващо е да видим как Белия дом отхвърля един балансиран план за бъдещето на САЩ", коментира говорителят на републиканската квота в Камарата на представителите Джон Бейнър.

Все още нито от Конгреса, нито от Белия дом съобщават какви са резултатите от проведените разговори между Обама, Бейнър и Ерик Кантор – лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите.

Междувременно и в Сената се появиха предложения за драстично ограничение на разходите на САЩ, които обаче клонят към безумието. Такъв е планът на сенатор Том Кобърн, един от най-яростните застъпници на орязването на бюджета. В неговото предложение влизат идеи като например да се вдигне пенсионната възраст на американските граждани до 70 години, да се орежат драстично селскостопанските субсидии, студентските заеми, Medicare, имотните субсидии за най-бедните и финансирането на общински проекти. Освен това Кобърн иска да се премахнат данъчни облекчения за 1 трилион долара, както и да се забрани намалението на лихвите по ипотечни заеми за втори дом.

Ако до 3 август таванът на американския публичен дълг не бъде вдигнат над 14,3 трилиона долара, САЩ няма да може да обслужи задълженията си по свои държавни ценни книжа.

Водещи