Разделното събиране от бизнеса - въпросите продължават 06.02 | 18:02

Според наредбите бизнесът трябва да събира разделно, но администрациите – засега не

От Елена Коцева

Всички търговски обекти от началото на 2013 година са задължени да осигурят разделно събиране на хартия, пластмаса, метал и стъкло. Задължението стана факт с поправка в Закона за управление на отпадъците, приета в средата на миналата година.

И до този момент обаче няма разгърната информационна кампания за това, какво точно трябва да предприемат фирмите, за да изпълнят закона.

След като колегите от econ.bg разговаряха с представители на малкия и среден бизнес от София, се опитаха да внесат и повече яснота по въпроса какви са условията, при които един търговски обект може да събира отпадъците си разделно.

Поредицата от въпроси към Министерство на околната среда и водите и Столична община откроиха съществуващи противоречия в нормативните документи, които двете институции публикуват на сайта си.

От една страна указанието на министерството посочва, че сключването на договор с фирма по оползотворяване на отпадъци не е задължително, от друга страна, наредбата на Столичната община задължава търговските, производствените и административните сгради да съхраняват документи, с които да доказват при проверка предадените за рециклиране и повторна употреба отпадъци.

Това задължение е второ поред, след като в първото указание фирмите бяха задължени да представят документ в общината за сключен договор за разделно събиране.

Друго противоречие, на което се натъкнаха Econ.bg е фактът, че според наредбите административните сгради, а явно и самата Столична община, могат и да не сключват договор или споразумение с фирма за оползотворяване на отпадъци, а да използват съществуващата система – т.е. разположените цветни контейнери.

Където ги има, защото не навсякъде такива контейнери има, поне в столицата. Така обаче се оказва, че кварталното магазинче трябва да осигури с договор разделното си събиране на отпадъци, но администрацията на дадено министерство – не.

Големият парадокс обаче в наредбите сякаш се оказват сроковете. Задълженията за търговските и производствените обекти за разделно събиране на отпадъци се влезли в сила от началото на 2013 година, а срокът, който имат общините, за да модернизират действащите наредби за разделно събиране на отпадъци и да изградят нова или да преустроят системата си, е средата на 2014 година.

Това е част от задължението на България, като страна членка на Европейския съюз, до 1 януари 2016 г. да осигури разделно събиране на най-малко 25 на сто от общото тегло на отпадъците, така че това количество да е годно за повторна употреба и рециклиране. Задълженията на страната ни са разчетени и до 1 януари 2018 г., когато процентът на отпадъците трябва да е вече 40 на сто от общото тегло и до 1 януари 2020 година, когато този процент скача на 50 на сто.

Водещи