Разпределяме 1,3 млрд. лв. за жп линии и пътища 26.02 | 18:37

Ще се търси баланс в инвестициите между Северна и Южна България

От Десислава Маданска

Над 1,3 млрд. евро ще бъдат разпределени равномерно за изграждането на железопътна и пътна инфраструктура. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов на обсъждане на Споразумението за партньорство за програмен период 2014 – 2020 г. Цялата сума по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" е близо 1,9 млрд. евро.

Министърът посочи, че с останалите средства ще се инвестира в подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари, както и развитие на устойчив градски транспорт чрез изграждането на столичното метро и интермодален терминал в град Русе.

Той допълни, че над 77 млн. евро от бюджета на програмата ще бъдат инвестирани в развитието на информационни системи в корабоплаването и гражданското въздухоплаване. "Целта ни е да се потърси баланс в инвестициите между Северна и Южна България", заяви Папазов.  

Средствата за железопътна инфраструктура ще да бъдат инвестирани за подобряване на жп линиите Русе – Варна, Карнобат – Синдел, Пловдив – Бургас и София – Септември. Допълнително ще има възможност да се кандидатства за рехабилитация на участъка Видин – Медковец и София – Драгоман. С това се цели завършването на основните транспортни направления румънска – гръцка – турска граница, както и подобряването на транспортните връзки между основните пристанища в Бургас, Варна и Русе.

В пътния сектор предстои завършването на лот 3 на магистрала "Струма”, като в зависимост от останалия финансов ресурс по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура” ще бъде финансирано направлението "Видин – Ботевград”, като приоритетни проекти още са магистрала "Хемус” и тунелът под Шипка.

В областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление Папазов обяви, че усилията ще бъдат насочени към развитието и използването на иновативни продукти и услуги, чрез въвеждането на различни приложения за електронна търговия, банкиране, обучение, разплащане и други. По думите му са заложени и мерки за повишаване на квалификацията на ИТ специалистите и цифровата компетентност в другите сектори и особено в малки и средни предприятия. Той подчерта, че приоритетни за България ще бъдат електронизацията и осигуряването на по-лесен достъп до административни услуги за гражданите и бизнеса, както и въвеждането на електронното правосъдие.

Водещи

Най-четени