Разпределят равномерно парите за общините 05.02 | 10:35

Областите ще получат по между 10 и 15 млн. лв.

От Десислава Маданска

Средствата за общините ще бъдат разпределени равномерно и няма да се насочват само към по-големите кметства в страната. Това заяви зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов пред БНР.

По думите му за първи път от няколко години насам се позволява на общините да кандидатстват по проекти и програми за усвояване по един прозрачен начин на средства по публично-инвестиционната програма. Плановете са около 350 млн. лв. да бъдат заделени за общините.

Заместник- министърът беше категоричен, че няма политическа насоченост в работата с общините и увери, че се подхожда по критерии и правила по програмите. Той увери, че правителството ще продължава тази балансирана своя политика спрямо не само общините, но и към цялото българско общество.

Ибрямов посочи, че са разпределени между 10 и 15 млн. за дадена област.

"Представяте ли си, ако отпуснат по 15-20 млн. за една община, в България са 264 общини, каква е сумата, която трябва да бъде отпусната към всяка една от общините. Мисля, че Междуведомственият съвет е намерил правилния подход при разпределението на тези средства. Между 10 и 15 млн. за дадена област е една приемлива сума, на базата на която да се усвояват тези средства от съответните общини", каза той.

С парите ще се плати изготвянето на кадастрални карти и скици. Първоначално ще се започне с райони в град София.

Другата важна област, която ще се финансира, е създаването на специализирани карти по населени места, които обхващат областите Бургас и Варна. След това има план-програма за работа по отделни населени места и общини. Целта е в рамките на няколко години да се покрие цялата територия.

По думите му до няколко дни трябва да започне и работата по заданията за общите устройствени планове.

Водещи

Най-четени