Разпродават половината от ОЦК Кърджали 13.08 | 13:17

Един от основните кредитори в комбината получи разрешение за продажбата

От Деляна Петкова

Започна разпродажбата на Оловноцинковия комбинат в Кърджали. За месец 50% от активите на завода могат да се озоват в ръцете на нови собственици.

Кандидатите, които искат да участват в наддаването могат да подават документи и да извършват оглед на сградите и терените на комбината от днес, 13 август.

Продажбата беше разпоредена от частния съдебен изпълнител Росен Сираков, след един от основните кредитори на комбината спечели заведено дело и получи изпълнителен лист, съобщи bTV. На търг ще бъдат предложени сгради, земи и съоръжения, които са собственост на комплекса.

Мажоритарният собственик Валентин Захариев се оказа неспособен да обслужва дълга си към въпросния кредитор, а обезпечението на кредита е половината от ОЦК.

Първоначалната цена на активите е над 8,3 млн. лева. С парите от продажбата ще се удовлетворят исканията на група кредитори, сред които две банки и част от напусналите работници, който не са получвали заплати от 5 месеца.

Практически се продава целият цинков завод на комбината и новите производства, които трябваше да бъдат пуснати преди години, работническият стол и подстанцията, от която заводът се захранва с електричество. Предложен е дори един от комините на комбината, отбелязва БНР.

Най-четени