Разрешиха на "София Франс Ауто" да придобие едноличен контрол върху “Камор Ауто“ ЕООД 27.11 | 15:27

КЗК постановиха незабавно изпълнение на решението

От Кремена Бедерева

Комисията за защита на конкуренцията разреши на "София Франс Ауто" придобиване на едноличен контрол върху "Камор Ауто" ЕООД.

"София Франс Ауто" е официален вносител на Peugeot за България, "Камор Ауто" е официален дилър на автомобилните марки BMW, MINI и мотоциклети BMW - Motorrad.

Пазарните дялове на участниците след концентрацията следва да бъдат възприети като непритеснителни, тъй като не надхвърлят прага от 15%, което означава, че участниците в сделката не притежават пазарна сила, за да упражняват съществен конкурентен натиск, се казва в решението на КЗК.

От комисията постановиха незабавно изпълнение на решението. 

При извършването на оценката на концентрацията КЗК установила, че на три от разглежданите пазари съвкупният пазарен дял на участниците в концентрацията е под 1% и това са пазарите на продажба на употребявани МПС, на сервизно обслужване на МПС и на продажба на резервни части. 

Единствено на пазарите на продажба на дребно на нови леки и лекотоварни МПС (до 3.5 тона) и продажба на нови МПС от категория "L" пазарните дялове на участниците са съответно 10.12% и 7.6%, което не е предпоставка за опасения относно засягане по негативен начин на конкуренцията на тях, тъй като се характеризират с добра конкурентна среда и ниски бариери за навлизане.

КЗК разрешава сделката, тъй като не би могла да възпрепятства ефективната конкуренция на съответните пазари.

 

Водещи

Най-четени