Разходите за заплати на работодателите у нас са скочили с 3% 16.09 | 21:23

В рамките на ЕС увеличението е в размер на 1,2%

От iNews.bg

С 3% са скочили разходите на работодателите за заплати през второто тримесечие на 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Освен това другите разходи, свързани със социални, здравни осигуровки и други, се увеличават с 6,5 на сто спрямо второто тримесечие на 2013 г.

Като цяло общите разходи на работодателите в България са се увеличили с 3,6% през второто тримесечие на 2014 г. за разлика от същия период на миналата година. Увеличението у нас е три пъти повече от това, което е било регистрирано средно за всички страни-членки в Европейския съюз (ЕС). За 28-те държави то е в рамките на 1,2%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

За целия ЕС почасовите разходи за труд са се увеличили с 1,2 на сто през месеците април-юни. Също е нарастването и за страните от еврозоната за периода.

Разходите за заплати в страните-членки са се повишили с 1,2% за второто тримесечие на годината. Най-сериозен ръст в неикономическите сектори има в промишлеността – с 2,8 %, в строителството – с 0,4 %, и в услугите – с 0,7%.

Данните на Евростат отчитат, че най-голямо нарастване на разходите за труд е регистрирано в Естония – със 7,3%, Словакия – с 6 на сто, и в Латвия – с 5,9%. Спад в стойността на показателя има в Кипър – с 3,9 на сто, и в Ирландия – с 0,4 процента.

Водещи

Най-четени