Разходите за пенсионерите ще се удвоят до 2050 година 19.05 | 09:42

Населението застарява и разходите за социални услуги се увеличават бързо, предупреждава ОИСР

От iNews.bg

Плащанията за пенсионерите в страните, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще се удвоят и дори утроят до 2050 година. Това сочат прогнози на организацията.

Причината за увеличението на разходите е застаряването на населението. Близо половината от хората, които се нуждаят социални грижи са на възраст над 80 години. Прогнозите на ОИСР са, че до 2050 година един на всеки десет души ще бъде в това положение. През 2010 година делът им е един на 25 души.

Само в Япония хората над 80 години ще бъдат 17% от цялото население на страната до 2050 година, а в Германия този процент ще бъде около 15 на сто.

Съответно и разходите за социални услуги на тези хора ще растат. В момента в страните от ОИСР се отделя средно по 1.5% от брутния вътрешен продукт на организацията. По отношения на плащанията има разлики между членовете – сред държавите с най-големи разходи са Холандия (3.6% от БВП) и Швеция (3.5%), докато в Португалия се отделят едва 0.1% от БВП, а в Чехия и Словакия – по 0.2%.

Близо 70% от потребителите на социални услуги живеят в собствените си домове. Останалите са настанени в специализирани институции, но разходите за тях "гълтат" 62% от всички средства за социални услуги, показват още данните в доклада на ОИСР.

Тези данни трябва да накарат правителствата в много държави да се замислят, коментират от ОИСР. Трябва да бъдат изготвени политики като например подготовка на повече социални работници, които могат да помагат на възрастните хора. В момента тази професия е почти на изчезване в страните от организацията, тъй като нивото на заплащане е ниско.

Но тенденцията за застаряване на населението ще предизвика редица проблеми и затова е необходимо условията на труд в професията социален работник бързо да бъдат подобрени.

Имигрантите не бива да бъдат пренебрегвани като възможни социални работници. Често обаче те получават по-малки заплати от местните, въпреки че са по-квалифицирани. По тази причина и от ОИСР предлагат да бъдат увеличени квотите за работни визи за социални работници, каквато практика вече има в Австралия и Канада.

Водещи

Най-четени