Разширяват инвестиционните възможности на Сребърния фонд 20.03 | 16:13

Предназначението му се запазва, увери Боряна Пенчева

От Филипа Тодева

Предвижда се разширяване на инвестиционните възможности на Сребърния фонд. Това съобщи заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, предаде БТА.

Предлагат се промени в управлението на фонда, с които се цели повишаване на доходността му, разширяване на инвестиционните му възможности, но се запазва предназначението му - той да може да се ползва само за нуждите на пенсионната система.

Пенчева подчерта, че в момента средствата от фонда не се управляват ефективно, въпреки че няма инвестиционна загуба.

"Въпреки че има положителна номинална доходност, всяка година има обезценяване заради инфлацията", добави заместник-министърът. Средно се губят по 42 млн. лв. годишно заради инфлационната обезценка.

Опозицията и правителството са на различни позиции относно използването на средствата във фонда. Премиерът Бойко Борисов обясни, че активите ще стигнат колкото да покрият пенсиите за два месеца.

Той каза още, че средствата в Сребърния фонд се пазят от сложни финансови манипулации, но това означава и по-ниска лихва за сметка на сигурността.

Опозицията в парламента е против промените за фонда. Според председателя по социална политика Драгомир Стойнев, ако правителството реши да плати част от външния дълг, парите на пенсионерите ще изчезна. Стойнев отбеляза, че този фонд е част от фискалния резерв. Към момента в него има 1,7 млрд. лв., а във фискалния - 4,2 млрд. лв.

Средствата на фонда са самостоятелно обособена част от централния бюджет и са вложени в отделно открита на името на фонда инвестиционна/депозитна сметка в Българската народна банка, съобразно общите условия на банката.

Водещи

Най-четени