Райков е поискал от Русия да спрат дейностите по проекта Белене 04.10 | 21:31

В "Атомстройекспорт" са били предупредени, че продължават проекта за своя сметка

От Елица Елефтерова

След пресконференцията на шефа на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който заяви, че бившият икономически министър Делян Добрев и неговият наследник в служебното правителство Асен Василев били виновни за източването на милиони чрез АЕЦ "Белене" от пресцентъра на служебното правителство изпратиха опровержение на изнесените данни.

Според опровержението веднага след заемането на поста министър-председателят Марин Райков е провел среща с посланика на Руската федерация Юрий Исаков, на която изрично го е информирал, че като резултат от решението на Народното събрание за прекратяване на проекта АЕЦ Белене, трябва да спрат каквито и да било дейности в руската държава и от страна на "Атомстройекспорт", свързани с Белене.

В същото време Марин Райков е разпоредил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев да бъде изпратено специално писмо до "Атомстройекспорт", в което да се настоява да бъдат прекратени всички дейности, свързани с атомната елекрическа централа Белене и с което "Атомстройекспорт" да бъдат уведомени, че ако въпреки това те продължат каквито и да е дейности по проекта Белене, то тези дейности ще бъдат за тяхна сметка. Това писмо е било своевременно придвижено от министерството и изпратено от НЕК до "Атомстройекспорт".

През първата работна седмица на служебното правителство, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев е изискал от БЕХ да предоставят всички активни договори на БЕХ и дъщерните му дружества.

Като резултат онези договори, за които е имало съгласие и от ответната страна, са били разсекретени и публикувани на интернет страницата на министерството, а останалите получени договори са били насочени за юридически преглед. В нито един момент по време на служебното правителство договорът с американския консултант Worley Parsons не е бил предоставен на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В периода на мандата на служебното правителство фактури по този договор  не са получавани, както и не са правени плащания. По наша информация фактурата от 29 май е получена в следобедните часове на този ден, който е реално първи работен на новото правителство.

Водещи

Най-четени