Расте нуждата от нови самолети на авиопазара 16.06 | 15:24

Отчитат анализатори от компанията Boeing

От Петя Михайлова

В следващите 20 години световната авиоиндустрия ще се нуждае от 33 500 нови самолета на обща стойност близо 4 трилиона долара.

Това се твърди в традиционния ежегоден отчет на "Boeing" по текущата оценка на пазара (Current Market Outlook), който е достъпен на сайта на авиостроителната корпорация.

По данни на Boeing основното търсене ще бъде в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион - те ще се нуждаят от повече от 11 000 нови самолета. Освен това 7550 самолета ще бъдат продадени в Европа, почти колкото и в Северна Америка, съобщава lenta.ru

В доклада се отбелязва още, че в близко бъдеще силно ще се промени структурата на пазара за авиопревози. Ако в момента лайнери с тесен фюзелаж заемат 62% от пазара, то към 2030 г. техният дял ще се качи до 70%. Делът на въздухоплавателните средства с широк корпус също се увеличава, а делът на регионалните самолети ще падне от 15% на 5%.

Освен това огромните пътнически лайнери ще заемат не 4% от пазара, както е в момента, а само 3.

Основният конкурент на Boeing – Airbus извади на пазара А380 – най-просторният пътнически самолет в света. От компанията предполагат, че А380 може да заеме значителна част от пазара.

В края на 2010 г. Airbus представиха своя отчет за пазара на авиопревозите за близките 20 години. Според прогнозите на корпорацията след 20 г. светът ще има нужда от 26 000 нови самолета с вместимост над 100 пътника. Сумарната им стойност в Еърбъс оцениха на 3,2 трилиона долара.

Boeing пуска своите дългосрочни прогнози за авиационния пазар вече 47 години. От корпорацията отбелязват, че нито една компания не прави толкова дългосрочни прогнози.

Водещи

Най-четени