Растеж на икономиката на еврозоната може да се чака през 2013 година 15.03 | 14:38

Прогнозата е на авторитетните консултанти Ernst&Young

От Ивайло Ачев

Бавно връщане към растеж през 2013 година – това е прогнозата на популярните консултанти Ernst&Young за икономическото развитие на еврозоната.

С постигането на договореност относно преструктурирането на гръцкия държавен дълг и договарянето на втори спасителен пакет за южните ни съседи европейските политици могат да се възползват от изгодната ситуация като изградят надеждна защитна стена около Испания и Италия. От Ernst&Young прогнозират умерен рецесионен спад в БВП на еврозоната от 0,5% тази година, като девет от седемнадесетте икономики – членове на еврозоната ще имат по-голямо свиване. През 2013 година обаче се очаква икономически растеж от около 1% за еврозоната, който ще достигне пик от 2% през 2015-16 година.

Основните пречки пред растежа на икономиката на еврозоната през тази година ще бъдат свързани с фискалната консолидация, която ще достигне до повече от 1% от БВП и недостатъчното кредитиране. Независимо от въвеждането на дългосрочни операции по рефинансирането, които стимулираха финансовите пазари и гарантираха, че перспективата за банкова кредитна криза избледнява, последните данни сочат, че голяма част от осигурените ликвидни средства все още не са достъпни за по-широката икономика.

В отговор на по-строгите финансови условия, увеличението на резервния капацитет и по-слабото вътрешно търсене, е възможно бизнесът да намали разходите за инвестиции. Очаква се испанските и италианските фирми да намалят капиталните си разходи с 5% или повече през тази година, докато във Франция и страните от Бенелюкса инвестициите ще запазят своите нива или ще отбележат леко намаление. Сред най-големите икономики само в Германия е вероятно разходите за инвестиции да се увеличат осезателно, но не и преди втората половина от годината.

От Ernst&Young считат, че ако се наложи ЕЦБ ще свали основния си лихвен процент с 0,5 на сто. В момента той е 1%.

Водещи

Най-четени