Реакторите за „Белене“ идват през април 05.01 | 10:54

Проектът е жизнеспособен, ако се появи инвеститор, смята Теменужка Петкова

От iNews.bg

България ще получи произведените от "Атомстройекспорт" и вече платени от НЕК реактори за АЕЦ "Белене" съвсем скоро. По всяка вероятност готовото оборудване ще бъде доставено у нас през април. Това обясни пред бТВ енергийният ни министър в оставка Теменужка Петкова.

Според думите й от тук нататък държавата трябва да мисли отговорно какво да прави с тях, а не както е било през 2008 г., когато скъпото оборудване е било поръчано без да има договор за Втора атомна. Смятаме, че е най-правилно да се извърши анализ за новата ядрена мощност, да се обособят активите на "Белене” и да се приватизира – ако има интерес, този проект ще е жизнеспособен. Ако не – може да се продадат реакторите на трета страна", обясни Петкова.

Тя припомни, че НЕК вече плати на руснаците 601 млн. евро, за които компанията беше осъдена, но в същото време спести 90 млн. евро от лихвите, тъй като се издължи навреме. "Най-важното беше да излезем от този арбитраж – сега имаме два реактора и площадка, която ни е струвала 1,4 млрд. лв.", посочи още Петкова.

Водещи

Най-четени