Реален скок на заплатите, а не подигравка с труда на хората, е възможен 22.04 | 10:34

Увеличението на възнагражденията с 20% ще съживи икономиката, смятат експерти

От Христина Рафаилова

Увеличението на доходите на българите, което да не граничи с подигравка с труда на хората и което може да е осезаемо за семейния бюджет, е възможно.

Според икономистите Христина Вучева и Мика Зайкова скокът на заплатите с 20% е абсолютно възможен. В ефира на bTV те коментираха, че повишаването на възнагражденията ще доведе до леко увеличение на държавния дълг. Експертите смятат, че това няма да доведе до вреди за икономиката, а напротив – ще задвижи механизми, които ще допринесат за развитието ѝ. 

Опасността не идва от леко увеличение на дълга, а от застоя "в мъртва точка", смята Зайкова.  

Тя добави, че от абсолютна необходимост е да се даде свобода на бизнеса, за да функционира той нормално. Експертът се обяви за отпадането на всички регулационни режими. 

"Не може да работиш осем часа и да си работещ беден", заяви тя и коментира статистиката отпреди десетина дни, според която бедните са намалели със 733 хиляди: "Защото у нас смъртността е висока, а най-бедните са пенсионерите. Младите напускат страната, те отиват навън, раждат там децата си и създават чужд брутен вътрешен продукт", коментира икономистът. 

Водещи

Най-четени