Регистрираме фирма за 2 дни 15.12 | 17:35

Очаква се промяната да има положителен ефект върху предприемачеството

От iNews.bg

Вече ще можем да регистрираме фирма не 5 дни, както беше до момента, а само за 2 дни. Това е една от реализираните от Министерство на икономиката мерки в подкрепа на бизнеса през 2015 г., съобщават от ведомството. Очаква се промяната да има положителен ефект върху предприемачеството и цялостното подобряване на бизнес средата.

Създаването на благоприятни условия за правене на бизнес у нас е сред приоритетните области, в които работи министерството през последната година.

Съкращаването на сроковете за регистриране на фирма до 2 дни се прави с промяна в Закона за търговския регистър (ЗТР). Приетите изменения постановяват, че заявленията за вписване на първоначална регистрация на предприятие ще се разглеждат до края на следващия работен ден от постъпването им в Търговския регистър. Произнасянето и получаването на Единен идентификационен код (ЕИК) на предприятието ще се извършва незабавно след разглеждане на заявлението. При необходимост от предоставяне на допълнителни документи при непълна или некоректна документация, законът позволява това да се случи в рамките на допълнителни 3 дни.

Изпълнението на мярката е част от годишната програма на Министерство на икономиката, както и от правителствената програма "Икономика и растеж" за периода 2014-2018 г.

 

 

Водещи

Най-четени