Регулаторът отсече: Токът няма да поскъпва с 20% 11.05 | 14:22

„Бъдете сигурни, че ние умеем да защитим в нашите решения обществения интерес“, каза шефът на КЕВР

От iNews.bg

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че регулаторът няма да допусне поскъпване с 20% на тока за битовите потребители. В средата на април ЧЕЗ обяви, че трябва да се вдигнат тарифите за бита и да се свалят тези за малкия бизнес. Дружеството предлагаше нощната тарифа да бъде увеличена с 21.6 на сто спрямо сега действащата цена.

Увеличение искаха и от ЕВН, което снабдява с ток Югоизточна България, но в по-малки граници. Според съобщение на дружеството дневната тарифа от 1 юли трябва да бъде увеличена с 2.3%. За нощната пък се иска КЕВР да разреши поскъпване с 3.5 на сто.

Пред БНР Иванов днес обясни, че положителният ефект от поевтиняването на газа, което може да доведе и до спад в цените на тока от юли, се намалява от други фактори, действащи в обратна посока. Като пример той посочи получения наскоро заем, с който НЕК се разплати с американските централи от комплекса "Марица-изток". При определянето на цените трябва да се намери балансът между производителите и потребителите, допълни още Иванов.

"Бъдете сигурни, че ние умеем да защитим в нашите решения обществения интерес, когато казвам обществен интерес, той не може да се вижда само като интерес на потребителите. Това е наистина е интерес на потребителите, на производителите и на всички други енергийни дружества, които трябва, от една страна, да не засягат потребителите по някакъв сериозен начин, от друга страна, секторът да бъде в добро състояние", казва шефът на регулатора.

Водещи

Най-четени