Регулират цената за зелена енергия с 30-процентов данък 09.10 | 17:13

Фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100% от произведената от тях енергия

От Елица Елефтерова

Въвеждането на 30-процентов данък е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима, но има и други варианти, заяви днес при изслушването си от членовете на парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Истината е, че цената на зелената енергия е прекалено висока и непосилна за българските граждани, заяви министърът, като посочи, че е постъпило предложение от НЕК приходите от енергията, произвеждана от ВЕИ, да бъдат обложени с 30-процентов данък и така да се компенсират разходите за тази енергия.

Дали ще бъде възприет този подход, дали ще се въведе 30 или 20 процента данък, това предстои да се дискутира включително и с представители на ВЕИ сектора, обясни Стойнев.

Министърът на икономиката отбеляза, че фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100% на произведената от тях енергия, страната ни обаче, вместо да се опита да внедри зелени производства в предприятията и в жилищните домове за собствено ползване, е позволила на чуждестранни инвеститори да се възползват от законодателството ни и да построят огромни фотоволтаични паркове, ставайки по този начин милионери.

Само през 2012 г. са инсталирани 860 мегавата зелени мощности и страната ни вече е изпълнила поетия ангажимент за енергия от фотоволтаици до 2020 г. Възможно е да не бъде налаган данък, а ВЕИ мощностите да влязат в балансиращи групи на свободния пазар и да заплащат такси за небаланс, тоест за енергията, която са заявили, но не са произвели, поясни пред журналисти министър Стойнев.

Водещи

Най-четени