Рейтингът на европейския спасителен фонд също беше орязан 17.01 | 10:43

Фондът вече има рейтинг от AA+

От Ивайло Ачев

След като в края на миналата седмица авторитетната рейтингова агенция Standard & Poor's удари рейтингите на девет държави от еврозоната, логично S&P понижи и отличния кредитен рейтинг на Европейския механизъм за финансова стабилизация (EFSF), по-известен като европейски спасителен фонд, предаде Reuters.

До този момент EFSF имаше отличен кредитен рейтинг – AAA, но след намесата на S&P той стана AA+. В официалното си съобщение от кредитната агенция казват, че след като рейтингите на два от най-големите гаранти на фонда в лицето на Франция и Австрия бяха понижени, няма как да се очаква EFSF да запази досегашния си отличен показател.

Последната негативна новина не предизвика особено вълнение на финансовите пазари, които явно "се изразходваха" като емоции късно вечерта в петък (13 януари).

В момента на преден план излиза Гърция, тъй като също в петък (13 януари) преговорите с кредиторите на Атина пропаднаха. Частният сектор категорично не желае да опрощава дългове на южните ни съседи, а в края на март Гърция трябва да покрие 14,5 млрд. евро задължения по облигации.

Водещи

Най-четени