Рекапитализация и преструктуриране на КТБ поискаха акционерите в банката 12.09 | 18:03

На среща в София другата седмица ще бъде обсъден планът за това

От iNews.bg

Финансовият консултант ЕПИК е изпратил писмо до българските власти с предложение за рекапитализация и преструктуриране на Корпоративна търговска банка (КТБ). В писмото ЕПИК представлява  най-големите акционери в КТБ АД – Главният резервен държавен фонд на Оман, Бромак ЕООД и ВТБ Капитал. То е адресирано до служебния премиер Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до управителя на БНБ Иван Искров.

От ЕПИК подчертават, че настоящите, както и потенциалните инвеститори в КТБ АД искат съвместно с българските институции да бъде изработен план за рекапитализация и преструктуриране на поставената под специален надзор финансова институция.

"Това предложение за устойчиво решение е от най-голям интерес за КТБ, клиентите на банката, партньорите и акционерите й, както и в интерес на стабилността на целия банков сектор в България", се посочва в писмото. 

От ЕПИК отправят предложение за провеждане на среща в София идната седмица. Целта е по време на нея да бъде сключено споразумение за конфиденциалност между участниците. Това е необходимо, за да може да се обмени поверителна информация за провеждането на пълен "дю дилиджънс" в КТБ. След това вече може да бъде съставен детайлен план за преструктуриране и рекапитализация на банката.

От БНБ заявиха, че мажоритарният собственик на "Бромак" Цветан Василев и руската банка ВТБ участват в консорциума на Главния резервен държавен фонд на Оман. Тази информация била потвърдена от финансовия консултант ЕПИК пред Централната банка. 

Междувременно на среща между работодатели, синдикати, банкови ескперти и омбудсмана Константин Пенчев, председателят на Асоциацията на индустриялния капитал Васил Велев обяви, че над 500 000 български граждани са засегнати пряко или косвено от проблемите в КТБ. Той отчете, че засегнатите фирми от това, че КТБ не работи са десетки хиляди, а засегнатите работници – стотици хиляди. Затова и има множество жалби, постъпили при омбудсмана. По думите на Велев около 8% от средствата в банковата система са блокирани и не работят.

Председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев подчерта, че има възможност блокираните средства в КТБ да заработят и да се превърнат в капитал на банката. "Вече повече от два месеца се бави решението за оздравяване на банката. Би могло да се върнат и влоговете, които не са гарантирани по закон”, смята Дончев.

Водещи

Най-четени