Реколтата в Бургаско - малка, но скъпа 13.09 | 17:19

Спадът в добива на слънчоглед е 30-40%, при царевицата е 50%. Цените обаче са като миналата година

От Ралица Стоянова

"Тази година имахме малко по-ниски добиви, което се дължи на голямата суша, която е не само у нас, но и в много други страни. В нашия регион не е падал дъжд от близо три месеца и половина, което се отрази зле на пролетни култури – слънчоглед и царевица." Това съобщи председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров, цитиран от Агенция "Фокус".

Спадът в добива на слънчоглед е 30-40%, при царевицата е 50% спрямо миналата година.

В по-малка степен са били засегнати и есенните култури като пшеница и ечемик, които бяха прибрани по-рано. Сушата се отразява и на подготовката за ранноесенната сеитба, която е почти невъзможно да бъде извършена на този етап. Оптималните срокове за сеитбата все още не са достигнати и от бранша се надяват, че времето ще бъде с тях.

"Надяваме се, че ще имаме повече валежи, за да се развият добре пролетните култури. Ако все пак съпоставим тази година с предходната, може да се каже, че имаме почти еднакво стойностно изражение, защото добивите са малко по-малки, но цените са по-високи", обясни Киров.

Според земеделците в региона има продукция от тази година, която все още не е изкупена. Може би това се дължи на очаквана по-добра изкупна цена, обясни председателят на местния земеделски съюз. 

Водещи

Най-четени