Реколтата от житни култури не е застрашена 28.02 | 21:41

Повод за притеснение е само липсата на влага

От Цанка Донкова

Тази година реколтата от житни култури не е застрашена. Това стана ясно от думите на Ангел Вукодинов, заместник-председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите, съобщава агенция "Фокус".

"Засега нямаме поводи с изключение липсата на влага за големи притеснения по отношение на реколтата от житни култури", посочи той.

Вукодинов допълни, че са умерени оптимисти по отношение на състоянието на площите, но песимисти по отношение на валежите.

"В момента започва подготовката за засяване на пролетните култури в зависимост от времето през следващите седмици. Те също са абсолютно зависими от влагата в еднометровия или двуметровия слой на почвата. Нямаме добри запаси, най-вече са слаби в Южна България. За бъдещите посеви от слънчоглед и царевица не може да очакваме добра или каквато и да е реколта, ако няма валежи”, допълни той.

Вече е приключило подхранването на есенниците с минерални торове. Ако се появят обаче резки застудявания от порядъка на минус 10 – 12 градуса растенията в активна вегетация биха пострадали.

"Основното ни притеснение е липсата на достатъчно запас от влага в почвата. От есента досега на много места влагата, която е влязла под формата на дъжд и сняг, е около 80 – 100 литра, което е критично не толкова за настоящия етап, колкото за последващото развитие. Очакваме, ако няма добри валежи от дъжд в началото на пролетта и лятото, неминуемо ще имаме не добри резултати от житната реколта. Рапицата е в по-различно състояние, защото за нея почти определящо е есенното развитие”, коментира Вукодинов.

Водещи

Най-четени